Wednesday, February 24, 2010

Raai', ya Dubai!

Sekian lama saya menyangka United Arab Emirates adalah sebuah negara arab yang kaya dan pentingkan diri sendiri. Kebencian saya bertambah-tambah apabila melihat banyak projek mega dibangunkan untuk memancing pelancong eropah seperti Burj Al-Dubai, Hotel termahal dunia, pencakar langit tertinggi dunia, 3 buah pulau gergasi buatan manusia, Indoor Skying di tengah gurun padang pasir dan berpuluh-puluh lainnya. Projek-projek yang boleh dikatakan ' paling membazir dunia ' ini dibangunkan, tatkala rakyat Palestin sangat mengharap bantuan walau 1 sen pun.

Namun begitu, isu sekarang telah membuktikan sebaliknya. Tragedi pembunuhan Mahmud Al-Mabhuh ala James Bond di Dubai telah diambil perhatian sepenuhnya oleh polis Dubai, sehingga berikrar akan mengheret Benjamin Netanyahu ke mahkamah antarabangsa. Walaupun UAE tahu kesan terhadap tindakan yang diambilnya, seperti tekanan Eropah, pemulauan ekonomi dan sebagainya, mereka tetap bersungguh menyiasat kes ini untuk membuktikan orang Yahudi telah bersalah.

Raai' ya Dubai!
Polis Dubai menegaskan: " Kami punyai berpuluh-puluh bukti bahawa Israel terlibat"

Rakaman CCTV

Sedikit tentang Mahmud Al-Mabhuh

Lahir di Gaza pada 1960, seorang anak yang lahir dalam dunia pelarian dan mengenal erti jerih payah kehidupan.

Mula menyertai Ikhwan pada umur 10 tahun, dan sejak itu, banyak menjayakan operasi-operasi HAMAS. Beliau adalah salah seorang pengasas Briged Al-Qassam yang digeruni Yahudi kerana operasi beliau yang licik dan hebat. Diantara yang terbesar adalah operasi menculik 2 askar Yahudi, Ilan Sa'doun dan Avi Sbourts pada 1989, yang membawa kepada pertukaran tahanan antara Israel dan Palestin. Beliau diburu Mossad sejak itu.

Sebelum pembunuhan ini, 3 kali percubaan membunuhnya gagal. Pada 1991, 2004 dan 2008. Dalam temuramahnya bersama Al-Jazeera yang ditayangkan 6 Januari lepas, beliau menyebut: " Saya tahu (bahawa) saya adalah target Mossad sekarang. Namun saya hidup bahagia di bawah perlindungan Allah".

Pembunuhan di Dubai.

Pada pagi 19 Januari, Mahmoud tiba di Lapangan Terbang Dubai dari Damsyik, tanpa pengawal peribadi. Beliau check-in di Hotel Al-Bustan Rotana pada 3.25 petang yang sama. Keluar sebentar, dan pulang ke hotel tepat pukul 8.25 malam. Sejam kemudian, isterinya menelefon dari rumah, namun tidak dijawab. Polis Dubai menganggarkan beliau meninggal pada pukul 9.00 malam.

Polis juga mengesyaki beliau diberi kejutan elektrik kemudian dicekik hingga mati. Sesetengah media eropah melaporkan beliau disuntik racun. Apapun, keputusan rasmi akan didedahkan awal Mac ini.

Kata hikmat

Beliau menambah dalam temuramah Al-Jazeera : "Siapa yang memilih jalan ini, pasti dia tahu mana akhirnya..."

Moga Allah menggolongnya dalam golongan orang-orang syahid, Amin.No comments: